قاره آمریکا

بعد از قاره اسیا که از حیث مساحت و جمعیت بزرگترین قاره جهان است، وسیعترین و پر جمعیت ترین قاره ، قاره امریکا است. این قاره به سه قسمت امریکای شمالی ، امریکای مرکزی و امریکای جنوبی تقسیم شده و مجموعا با جزیره گرینلند 43میلیون کیلومتر مربع وسعت دارد.

از نظر موقعیت جغرافیایی قاره امریکا، تقریبا همه نیمکره غربی زمین را شامل میشود.

وجود منطقه استوایی (عبور خط استوا از امریکایی جنوبی )، وسعت امریکای شمالی و وجود ارتفاعات در این قاره سبب ایجاد رودخانه ها و دریاچه های متعددی شده است. در این قاره بیش از 200رودخانه نسبتا بزرگ و 21 دریاچه مهم وجود دارد که از مهمترین رودها رود می سی سی پی و ماکنزی در ایالات متحده و آمازون در برزیل، و از مهمترین دریاچه ها، دریاچه اَن انتاریو، هورن، میشیگان، سوپریور و اریه در شمال ایالات متحده را می توان نام برد.

قاره امریکا به علت وسعت و تنوع اقلیمی تقریبا دارای همه نوع خاک می باشد. از اراضی جنگلی(مانند جنگاهای آمازون) گرفته تا اراضی جلگه ای و از اراضی منجمد و یخبندان (مثل شمال کانادا و آلاسکا)گرفته تا بیابان های خشک و سوزان و بدون پوشش گیاهی(مثل صحرای پاتاگونی در آمریکای جنوبی).

اما آنچه درباره اراضی قابل کشت این قاره می توان گفت این است که بیشتر اراضی غیر حاصلخیز این قاره در امریکای شمالی و همچنین با ارزش ترین زمینهای این قاره هم در امریکای شمالی واقع است.

از نظر جاتوری نیز این قاره از تنوع فراوانی برخوردار است و انواع خزندگان ، پرندگان، حشرات، پستانداران و ماهیها در ان دیده می شود.

قاره امریکا در قرن 15میلادی توسط یک دریانورد ایتالیایی به نام کریستف کلمب کشف گردید و تا آن زمان مردم دنیا از وجود چنان قاره و سرزمینهایی اطلاع نداشتند و فقط ساکنین بومی (سرخ پوستان) در انجا زندگی می کردند. وقتی دولتهای اسپانیا و پرتغال که مایل به یافتن راه دریایی تازه ای به جز راه قسطنطنیه(استانبول امروزی در ترکیه) بودند تا تجارتشان با ممالک اسیا که سود سرشاری داشت دچار وقفه نگردد ، کریستف کلمب با استفاده از فرضیه((دنیا گرد است و از هر طرف حرکت کنیم به همان نقطه خواهیم رسید)) تصمیم گرفت که از طرف غرب اروپا یعنی اقیانوس اطلس حرکت کند و به ان طرف دنیا برود و به کشور هندوستان برسد، اما این دریانورد ایتالیایی که در خدمت دولت اسپانیا بود بر سر راه خود ، جزایر و سرزمین هایی را کشف کرد که تصور می نمود آن سرزمینها مربوط به هندوستان می باشد ولی بعدها دریانورد دیگری به نام آمریکو وسپوس ثابت کرد ، اراضی جدیدی که توسط کریستف کلمب کشف گردیده ، هندوستان نیست و از آن زمان به بعد بود که نام این دریانورد را برروی ان سرزمینها گذاشتند و آن سرزمین به اسم امریکا معروف شد.

بیشتر مردم امریکا در حال حاضر از نژاد سفید یا دورگه هستند در حالی که نژاد اصلی مردم این سرزمین سرخپوست بوده که تعدادشان بسیار کم می باشد و افزونی نژاد سفید به دلیل مهاجرتهای طولانی سفید پوستان کشور های مختلف به این سرزمین است. غیر از سفید پوستان نژادهای دیگری هم در این قاره زندگی می کنند، مثل نژاد سیاه که در اثر رواج برده داری و برده فروشی در گذشته از افریقا به این قاره منتقل شده اند و دو رگه ها که از اختلاط نژاد سفید و سرخ ، سفیدوسیاه، سرخ و سیاه در طول چهار ونیم قرن به وجود آمده اند. این نژاد بیشتر در کشورهای امریکای مرکزی و جنوبی ساکن هستند که به علت تسلط پرتغال به اسپانیا بر ان کشورها ، به امریکای لاتین معروفند.

همانطور که گفته شد قاره امریکا به سه منطقه شمالی ، مرکزی و جنوبی تقسیم شده که هر یک از این مناطق شامل چندین کشور می باشند.

 

امریکای شمالی

این منطقه 23.724.000 کیلومتر مربع وسعت داشته و شامل سه کشور: ایالات متحده امریکا(اتازونی) – کانادا و مکزیک می باشد.

ایالات متحده امریکا (واشینگتن):

ایالات متحده آمریکا از 50 ایالت تشکیل شده که هر کدام از لحاظ نوع اداره و قوانین خاص و طرز حکومت و همچنین داشتن پارلمان های محلی ، بصورت یک کشور هستند و لی در مجموع از قوانین فدرال اطاعت می کنند و مخصوصا از لحاظ امور سیاسی ، اقتصاد خارجی و نظامی تابع واشنگتن هستند. از این 50 ایالت ، 48 ایالت در خاک اصلی آمریکا واقع شده اند و 2 ایالت آخر ،یکی در شمال غربی آمریکای شمالی واقع شده (آلاسکا) و دیگری در اقیانوس آرام و در قاره اقیانوسیه قرار دارد(جزیره ی هاوایی).

کانادا(اتاوا)

مکزیک(مکزیکوسیتی)

 

امریکای شمالی دارای 4 منطقه غیر مستقل نیز می باشد که عبارتند از:

آلاسکا(جزو ایالات متحده امریکا و پاتخت آن جونو می باشد)

جزیره برمودا(جزو بریتانیای کبیر و پاتخت آن هامیلتون می باشد.)

جزایر سن پیر و میکلون (این دو جزیره متعلق به دولت فرانسه و پایتخت آن سن پیر می باشد). – گرینلند( متعلق بــه کشور دانمارک بوده و بزگترین جزیره روی زمین به شمار می آید ، این جزیره در شمال غربی امریکا شمالی با مساحت 2.183.997 کیلومتر مربع واقع شده و جز قسمتی از حواشی این جزیره ، بقیه آن یخبندان و غیر قابل سکنه است.)

 

امریکای مرکزی

این منطقه 752.986 کیلومتر مربع وسعت داشته و کوچکترین منطقه در قاره امریکا است و شامل کشورهای ذیل می باشد:

السالوادور(سان سالوادور) ، باربادوس(بریج تاون)، بلیز، باهاما(ناسو) ، پاناما(پاناما) ، ترینیداد و توباگو(پرت آوسپاین)، جامایکا(کینگستون) ، دومینیکن(سیودادتروجیلو) ، کوبا(هاوانا) ، کاستاریکا(سان ژوزه) ، گراناد(سنت جورجز) ، گواتمالا(گواتمالا)، نیکاراگوئه(مانا گوا)، هایی تی(پورت.او.پرنس) ، هندوراس(تگوسیگالپا) ، سن و نسان ، سنت لوسیا ، دومینیکا، آنتیگوا.

ضمنا امریکای مرکزی حدودا دارای 24 منطقه غیر مستقل نیز می باشد که این مناطق در تصرف کشورهایی چون انگلیس و… می باشند

امریکای جنوبی

این منطقه 18.000.000 کیلومتر مربع وسعت داشته و شامل کشورهای ذیل می باشد:

آرژانتین(بوئنوس آیرس) ، اکوادور(کیتو) ، اوروگوئه(مونته ویدئو) ، برزیل(برازیلیا) ، بولیوی(لاپاز)، پاراگوئه(آسونسیون) ، پرو(لیما) ، سورینام(پارامارینو) ، شیلی(سانتیاگو) ، کلمبیا(بوگوتا) ، گویان(ژرژتاون) ، ونزوئلا(کاراکاس).

امریکای جنوبی دارای دو منطقه غیر مستقل به نام های مجمع الجزایر فالکلند و گویان فرانسه نیز می باشد.

منابع :

جغرافياي كامل جهان تاليف حبيب اله شاملوئي

دانشنامه آزاد ويكي پديا

دانشنامه آزاد رشد